Kávy
Opatrné zacházení z kávou Aby byla káva chutná a neztrácela na vůni, musíme s ní zacházet velmi opatrně. Na kávu používáme jen čerstvou, studenou, nepřevařenou vodu. Nesmí být měkká, ale ani příliš tvrdá. Tvrdou vodu zlepšujeme zrnkem soli. Vodu uvedeme jen k bodu varu.
Pěstování kávy: Kávu lze pěstovat prakticky všude, kde neklesá teplota pod 0 stupňů , jinak keře hynou. A zároveň mají dostatek vláhy, potřebují min. 1500mm srážek ročně. Po 3-4 letech se objeví na keřích první plody, které po dalších 30 let je možné sklízet. Sazenice kávovníků jsou pak sázena v řadách , tak aby mohla být při česání dobře dostupná mechanizaci. V současné době se k výsadbě používají hlavně dva druhy kávy. Coffea arabica-Typica a Bourbon, z kterých se dále vyšlechtila řada dalších odrůd. Káva arabika představuje cca 70% světové sklizně.
Kde se káva vzala Káva pochází z oblasti Jemenu, kde již v 15. století existovaly kávovníkové plantáže. I slovo káva je arabského původu. Zprvu Arabové kávová zrnka žvýkali pro jejich povzbudivé účinky při meditacích. Později se v arabském světě rozšířilo pití nápoje připraveného z rozdrcených kávových zrn a následně povařených ve vodě. Káva se pila především v kavárnách a ženy, které nesměly na veřejnost, ji pily doma. Koncem 15. století byla káva z Jemenu dopravena obchodníky do Mekky a odtud se rozšířila do celého islámského světa. Kolem roku 1615 se do Evropy dostávají první zprávy od cestovatelů o kávě. 1652 vznikla v Londýně první kavárna. Pití kávy se pak rozšířilo po celé Evropě. Roku 1690 Holanďané zlomili kávový mnopol Arabů, přivezli kávovníkové semenáčky na Jávu. Kávovník se velmi rychle ujal a brzy nato Holanďané založili kávovníkové plantáže ve všech svých koloniích. Koncem 19. století už byla světová poptávka po kávě tak vysoká, že se zakládaly kávovníkové plantáže ve všech koloniích tropické Afriky. V dnešní době se kávovník pěstuje v oblasti vlhkého tropického pásma (Afrika, Střední a Jižní Amerika, Indie, Indočína, ostrovy v Pacifiku). Hlavní odrůdy kávovníku jsou:
Arabica – nejvýše ceněná odrůda, choulostivá na mráz. Káva z ní má lahodnou, jemnou chuť. Zrna se používají do kvalitních směsí, mají pravidelný tvar a stejnou velikost.
Robusta – odrůda otužilá, dává velké výnosy. Káva připravená z robusty má silnou, výraznou chuť. Používá se do běžných obchodních směsí a pro výrobu instantní kávy. Zrnka kávy mají různé tvary a velikosti. Robusta obsahuje dvojnásobné množství kofeinu než arabica.
Nejprodávanější
|
|||
---|---|---|---|
1. |
Káva Segafredo Zanetti Intermezzo 0,5 Kg zrnková
Silná kořeněná směs vynikajících vlastností se silným tělem z kvalitních druhů káv… |
169 Kč s DPH |
|
2. |
Káva Segafredo Espresso Casa Gusto Cremoso 0,5 Kg zrnková
Pro kávu Segafredo Espreso Casa je typická silná a plná chuť. Vyvážená směs kávy Robusta… |
200 Kč s DPH |
Pro kávu Segafredo Espreso Casa je typická silná a plná chuť. Vyvážená směs kávy Robusta a Arabica…
Silná kořeněná směs vynikajících vlastností se silným tělem z kvalitních druhů káv Arabika (60%) a…