Země původu : Brazílie
Druh: 100% Arabica
Chuť kávy:
Říká se, že nejlepší odrůdou je káva Santos, jemné, plné, ovocné chuti s nádechem čokolády a nízkou kyselostí, bez stopy hořkosti, z oblasti Sao Paulo. Má vyvážené a plné tělo s náznakem příchuti oříšků a čokolády
O kávě:
Pěstuje se ve výškách od 800 do 1400 metrů nad mořem v mírných klimatických podmínkách na místech, kde oblast São Paulo hraničí s oblastí Minas Gerais. Tady miliony kávovníků, zalitých teplým brazilským sluncem a dle tradice pocházejících v přímé linii z prvních zrn, propašovaných do země z Francouzské Guyany, dávají od čtvrtého roku bohatou úrodu, jež se pak ve městě Santos, hlavním přístavu brazilské kávy, coby slavná „Brazils“ nakládá na zámořské lodě a expeduje do celého světa. Přístav ale kávě své jméno nepropůjčil, získala jej na počest brazilského průkopníka letecké navigace Alberta Santose Dumonta.
Historie:
Produkce kávy v Brazílii je zodpovědná za přibližně třetinu veškeré kávy, čímž se Brazílie zdaleka stala největším světovým producentem, což je pozice, kterou země udržuje za posledních 150 let. Kávové plantáže, které pokrývají přibližně 27 000 km², se nacházejí převážně v jihovýchodních státech Minas Gerais, São Paulo a Paraná, kde prostředí a podnebí poskytují ideální podmínky pro pěstování.
Plodina nejprve přišla do Brazílie v 18. století a země se stala dominantním producentem ve čtyřicátých letech minulého století. Výroba jako podíl na světové produkci vyvrcholila v roce 1920, kdy země zásobovala 80% světové kávy, ale od 50. let klesla kvůli rostoucí globální produkci.
Podle legendy portugalština hledala snížení trhu s kávou, ale kvůli neochotě guvernéra exportovat semena nemohla získat semena z hraniční Francouzské Guayany. Palheta byla poslána do Francouzské Guyany na diplomatickou misi k vyřešení hraničního sporu. Cestou zpátky domů se mu podařilo přemístit semena do Brazílie tím, že zanedbával ženu guvernéra, který mu tajně dala kytici napučané semeny.
Káva se rozšířila z Pará a dosáhla Rio de Janeiro v roce 1770, ale byla vyráběna pouze pro domácí spotřebu až do počátku 19. století, kdy se zvýšila americká a evropská poptávka, čímž se vytvořila první ze dvou kávových ramen. Cyklus probíhal od třicátých let do padesátých let a přispěl k poklesu otroctví a zvýšené industrializaci. Kávové plantáže v Rio de Janeiro, São Paulo a Minas Gerais rychle rostly ve 20. letech 20. století, což představuje 20% světové produkce. Do třicátých let se káva stala největším vývozem Brazílie a představovala 30% světové produkce. Ve čtyřicátých letech minulého století dosáhl podíl na celkovém vývozu i světové produkci 40%, čímž se Brazílie stala největším výrobcem kávy.
Druhý boom proběhl od osmdesátých let do třicátých let, což odpovídá období v brazilské politice nazvané café com leite ("káva s mlékem"). Název se odvolává na nejdůležitější průmyslové odvětví: káva v São Paulu a mlékárna v Minas Gerais. V únoru 1906 je "valorizace" jasným příkladem vysokého vlivu na federální politiku São Paulo získané z výroby kávy. Cafe do Brasil4
Státní dotace podpořily vývozní ceny kávy v roce 1920, ale také vedly k nadměrné výrobě. Velkoobchodní ceny kávy v Brazílii klesly v letech 1929 až 1931 a poptávka se nezvyšovala. Místo toho se nahromadily hory nevyžádané kávy. V polovině roku 1932 vynaložila nová vládní Rada pro stabilizaci kávy 63 milionů dolarů na nákup více než 14 milionů pytlů kávy - 1,9 miliard celkových liber - a pak se rozhodla, že zničí vše. Do června 1932 bylo zničeno polovina nadměrného zásobování s tisíci vaků vyložených na moři.